• Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksista
  • Nopeat toimitukset
  • 14 Päivän palautusoikeus
  • Jopa 2-5 vuoden takuu
  • Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksista
  • Nopeat toimitukset
  • 14 Päivän palautusoikeus
  • Jopa 2-5 vuoden takuu
Tunnelmallisesti valaistettu olohuone E27 ja E14 kantaisilla lämmin sävyisillä LED-lampuilla.

Paras valaistus joka tilanteeseen: Opas oikean lampun valintaan

Näin Valitset Helposti Oikean Lampun Sinun Kotiisi

Oikeanlaisen valaistuksen valinta on tärkeää niin viihtyvyyden, käytännöllisyyden kuin energiasäästön kannalta. Tämä artikkeli tarjoaa yksinkertaisen oppaan oikean lampun valintaan, jotta voit luoda kotiisi tai työtilaasi optimaalisen valaistuksen, joka luo sinun kaltaisen tunnelman - ilman, että ongelmia syntyy.

Tätä lumenit (lm) ja watit (W) tarkoittavat (sekä miten ne vaikuttavat lampun valintaan)

Valon kirkkaus, joka tunnetaan myös nimellä valoteho, ilmaistaan lumeneina (lm). Yksinkertaistettuna, mitä mitä enemmän lumeneita, sitä kirkkaampi valo, ja mitä vähemmän lumeneita, sitä himmeämpi valo. Kun valitset kirkkautta (eli lumen määrä), on hyvä huomioida tilan käyttötarkoitus, luonnonvalon määrä ja oma mieltymys.

Yleisesti ottaen kirkas valo sopii työskentelyyn ja lukemiseen, kun taas himmeämpi valaistus tuo tilaan rauhallisuutta ja tunnelmaa. Tiloissa, joissa on runsaasti luonnonvaloa, kirkkaampi keinovalo voi täydentää päivänvaloa. Esimerkiksi keittiössä tai työtilassa suositellaan käyttämään 800-1200 lumenin valoja, jotka jäljittelevät päivänvalon kirkautta. Makuuhuoneessa, olohuoneessa tai muissa rentoutumiseen tarkoitetuissa tiloissa riittää usein 400–800 lumenia. Näin saadaan aikaan miellyttävä ja rauhallinen tunnelma.

Lumenien lisäksi on myös hyvä ymmärtää, mitä watit (W) ovat. Lyhyesti, watit kertovat kuinka paljon sähköä lamppu kuluttaa toimiakseen. Toisin kuin lumenit, jotka kertovat lampun kirkkaudesta, wattien tehtävä on mitata energiankulutusta. Lamppua valitessa tulee varmistaa, että wattimäärä on valaisimeen sopiva. Teet niin tarkistamalla mikä on valaisimesi suurin sallittu wattimäärä, jonka jälkeen valitset lampun, joka pysyy tämän rajan sisällä ja kaikki on kunnossa.

Mikä on E27? Entä GU10? Tässä yksinkertainen selitys lamppujen eri kannoista

Lampun kannan valinta on oleellinen osa oikean lampun ostamista, sillä oikea kanta varmistaa, että lamppu sopii valaisimeesi. Yleisimmät lamppujen kannat on merkitty standardoiduilla merkinnöillä, jotka kertovat lampun liitäntätavan ja koon. Tässä yksinkertainen opas:

E27: Tämä on yleisin lampun kanta ja sopii suurimpaan osaan kattovalaisimista ja pöytävalaisimista. "E" viittaa Edison-kierteeseen, ja "27" tarkoittaa 27 mm:n halkaisijaa.

E14: Tätä pienempää kantaa kutsutaan myös kynttiläkannaksi. Se sopii usein koristevalaisimiin, kuten kattokruunuihin ja seinävalaisimiin.

GU10: Tätä kantaa käytetään yleisesti spottivalaisimissa ja alasvaloissa. GU10-lamput kiinnitetään kiertämällä ne paikoilleen.

GU5.3: Toinen yleinen kanta kohde- ja alasvaloihin, mutta se toimii usein pienjännitteellä (12V), joten tarvitset erillisen muuntajan.

G9: Tämä kanta on pieni ja käytetään erityisesti koristeellisissa ja pienissä valaisimissa. Lamppu napsautetaan paikalleen ilman kierteitä.

G4: Tämä on erittäin pieni kanta, joka löytyy usein koristeellisista valaisimista, kuten pöytävalaisimista, vitriinivaloista ja joistakin kattovalaisimista.

Miten löydät oikean kannan? Katso nykyisen lampun pohjasta tai valaisimen kuvauksesta kanta-merkintä (esim. E27 tai GU10). Vinkki: Yleensä E27 (isompi) ja E14 (pienempi) sopivat kotiin yleisvaloiksi, kun taas GU10 ja GU5.3 ovat yleisiä kohdevalaisimissa.

Kuinka valita oikeanlainen sävy ja värilämpötila?

Värilämpötila vaikuttaa merkittävästi tilan tunnelmaan ja sen sopivuuteen eri käyttötarkoituksiin. Tämä ominaisuus mitataan Kelvineissä (K), ja sillä viitataan valon värisävyyn:

Lämpimät sävyt (2000K–3000K): Näyttävät keltaisilta tai oransseilta ja luovat kodikkaan tunnelman. Sopivat erityisesti olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin, joissa rentoutuminen on keskiössä.

Neutraali valo (3500K–5000K): Tämä sävy on lähellä luonnollista päivänvaloa ja sopii esimerkiksi kylpyhuoneisiin ja ruokailutiloihin.

Kylmät sävyt (5000K–10000K): Valkoiset ja jopa sinertävät sävyt ovat omiaan työtiloihin, joissa tarvitaan tarkkaa näkökykyä ja keskittymistä, kuten toimistoihin ja keittiöihin.

Lämpimät sävyt edistävät rentoutumista ja auttavat valmistautumaan uneen. Kylmemmät sävyt puolestaan stimuloivat vireystilaa ja auttavat keskittymään päivän tehtäviin. Esimerkiksi kylmä 5000K valo voi parantaa tarkkuutta, mutta pitkäaikainen altistuminen erityisesti iltaisin voi häiritä unirytmiä.

Lamppujen eri lämpoltilat (Kelvinit) visuaalisesti esittävä kuva.

Vinkkejä oikean lampun valintaan eri tiloihin

Makuuhuone: Valitse lämminsävyinen (2700K–3000K), noin 400–800 lumenin lamppu. Tällainen valo luo rauhoittavan ilmapiirin ja sopii erityisen hyvin iltakäyttöön.

Keittiö ja työtila: Käytä kirkasta ja kylmäsävyistä valoa (5000K–6000K) parhaan näkyvyyden takaamiseksi. Valoteho noin 1000–1500 lumenia on yleensä riittävä.

Olohuone ja tunnelmavalaistus: Lämminsävyinen valo (3000K) ja valoteho noin 600–1000 lumenia sopivat rentoutumiseen ja viihtyisän ilmapiirin luomiseen.

Ulkovalaistus: Kestävä, viileäsävyinen led-lamppu (5000K) auttaa näkemään tarkasti pimeässä ja antaa turvallisuutta.

Löydät valaistusvaihtoehdot eri kotisi tiloihin täältä (kategorioitu Kelvinien mukaan kuhunkin huoneeseen).

Hehku, LED, vai -älylamppu... mistä tiedät minkä valita?

Lampun valintaan vaikuttaa valaistuksen käyttötarkoitus, toivottu tunnelma sekä tekniset ja taloudelliset tarpeet. Alla on lyhyet selitykset kustakin eri lamppu tyypistä, jotta voit ymmärtää miten mikäkin toimii ja löytää sen mikä sopii juuri sinun tarpeisiisi.

Hehkulamppu

Perinteinen hehkulamppu on tunnettu pehmeästä ja lämpimästä valostaan (alle 3000K), mutta sen energiatehokkuus on heikko, ja käyttöikä on lyhyt (noin 1000 tuntia). Hehkulamppu sopii sinulle, jos arvostat sen perinteistä ilmettä ja mukavaa lämmön tuottoa.

Led-lamppu

Energiatehokkain ja monipuolisin vaihtoehto. Led-lamput tarjoavat laajan värilämpötila- ja kirkkausvalikoiman, ovat pitkäikäisiä (20 000–50 000 tuntia) ja pysyvät viileinä. Ne sopivat kaikkiin kodin tiloihin ja ovat myös ympäristöystävällisiä. Jos etsit kestävää ja kustannustehokasta vaihtoehtoa esimerkiksi klassisen hehkulampun tilalle, led-lamppu on paras valinta. Huom: mikäli valaisimessa on himmennin ja se on yli 10 vuotta vanha, moderni LED-lamppu ei välttämättä sovi kyseiseen himmentimeen. Tässä tapauksessa, vanhanaikaiseen himmentimeen sopiva hehkulamppu on paras vaihtoehto.

Älylamppu

Älylamput, eli WiFi- tai bluetooth-yhteydellä toimivat led-lamput, mahdollistavat valaistuksen säätämisen älypuhelimen tai ääniavustajan avulla. Voit vaihtaa värilämpötilaa, säätää kirkkautta ja jopa asettaa ajastuksia. Tämä vaihtoehto sopii erityisesti, jos haluat joustavuutta ja modernia teknologiaa valaistukseesi, tai tykkäät vapaudesta säätää lampun väriä, lämpötilaa sekä kirkkautta. Voit tutustua älylamppuihin lisää tästä. Älypolttimot voi yhdistää useimmiten Google Assistantin tai Alexan kanssa. Mikäli älypolttimo kiinnostaisi, mutta et ole varma sopiiko se nykyiseen valaisimeen, älä huoli: niin kauan kuin lampun kanta on sama, kaikki on hyvin. Eli jos sinun nykyisessä valaisimessa on e14 led lamppu, sinun tulee vain tilata e14 kantainen älylamppu tilalle.

Päivänvalolamppu

Päivänvalolamput (5000–6500K) jäljittelevät luonnonvaloa ja sopivat erityisesti työskentelyyn, luovan työn tuottamiseen tai tiloihin, joissa halutaan kirkasta ja neutraalia valaistusta. (Vinkki: sopivat hyvin esim. meikkauspöydälle.) Lisäksi, päivänvalolamput eivät rasita silmiä ja niiden tuottama valo on lähellä auringonvaloa. Ne ovat erityisen hyvä valinta, jos valaistus vaikuttaa työtehoon tai haluat ehkäistä talvella kaamosoireita.

Halogeenilamppu

Halogeenilamppu tuottaa kirkasta ja miellyttävän luonnollista valoa. Se on edullinen ja syttyy nopeasti täyteen kirkkauteensa, mutta energiankulutus on suurempi kuin led-lampuilla, ja käyttöikä on huomattavasti lyhyempi (noin 2000 tuntia). Halogeenipolttimot voi olla hyvä valinta esimerkiksi kohdevalaisimiin tai tilapäiseen käyttöön.

Loisteputki (vanhanaikainen vai LED?)

Loisteputkia on kahdenlaisia, perinteisiä loisteputkia sekä moderneja LED-loisteputkia. Klassiset loisteputket on viety pois markkinoilta vuonna 2023, ja nykyisin on suositeltavaa hankkia LED-loisteputki vanhanaikaisen tilalle. Monissa tiloissa ja kodeissa on edelleen kuitenkin vanhanaikaset valaisimet käytössä, ja ongelma on, että näihin valaisimiin ei useimmiten käy moderni LED-loisteputki. Tästä syystä moni edelleen suosii vanhanaikaisia loisteputkia, jotta valaisimia ei tarvitse vaihtaa tai remonttia tehdä. Mikäli haluat varmistua, meneekö LED-loisteputki sinun valaisimeesi vai käykö siihen pelkkä vanhanaikainen loisteputki, katso valaisimen merkinnöistä tai käyttöohjeesta, tukeeko se LED-loisteputkia. (Voit tarvittaessa pyytää asiantuntijan apua.) Mikäli valaisimesi ei tue LED vaihtoehtoa, vaihtoehto on joko vaihtaa valaisin tai hankkia perinteinen loisteputki.

Nyrkkisääntö lampun valintaan

Yleisesti ottaen, mikäli etsit lamppua vanhan tilalle, hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että jos mahdollista, korvaa entinen samalla polttimolla, mikä lampussa on ennen ollut. Näin mikään ei voi mennä vikaan! (Muista kuitenkin varmistaa, että kanta (esim. GU10 tai E14) ja watti määrä on sama uudessa polttimossa kuin edellisessä.)

Poikkeus tähän nyrkkisääntöön on, mikäli sinulla on vanhanaikainen hehkulamppu käytössä ja haluat vaihtaa sen moderniin energiansäästö lamppuun. Tässä tapauksessa valinta on LED-polttimo. Et tarvitse uutta valaisinta, eikä sähkö töitäkään tarvitse tehdä toteuttaakseen polttimo vaihdon hehkulamppu polttimosta LED-polttimoon. Katsot vain, minkä kantainen entinen hehkulamppu on ollut, ja ostat LED-polttimon, jonka kanta on sama. Esimerkiksi, jos sinulla on nyt e27 kantainen hehkulamppu, sinun täytyy vain ostaa tilalle e27 led polttimo.

Tarvitsetko lisäapua?

Jos et esimerkiksi löydä tarvittavia tietoja nykyisestä valaisimestasi tai ole 100% varma valinnastasi, voit aina ottaa yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme, niin me autamme ja vastaamme kaikkiin kysymyksiisi. Moni asiakkaistamme haluaa varmuuden tietyistä asioista ennen tilaamista, ja me mielellämme autetaan. Voit ottaa asiakaspalveluumme yhteyttä tältä sivulta.